22 Şubat 2014 Cumartesi

Delphi XE5 - ClientDataSet Aggregates (MIN,MAX,SUM,AVG,COUNT) İşlemleri


   ClinetDataSet' te toplama, ortalama almanın fonksiyon oluşturmadan daha basit yöntemleride var. Hemde veriniz girdiği anda çok hızlı bir şekilde reaksiyon alabildiğiniz. Bunun yöntemi ClientDataSet ' te Aggregates kullanmak. Aggregates ile ün küçük en büyük değer, toplam ortalama sayma işlemlerini çok hızlı yapabilirsiniz.



  Hemen örnek market uygulamamızın üzerinde gösterelim nasıl yapıldığını. Bir önceki yazı olan guruplama ve sadeleştirme yazısından bildiğiniz market uygulamasının başlangıcını anlatmayacağım. Direkt olarak Aggregates imizi yapmaya başlayalım.

ClientDataSet1 ' e çift tıklayın ve yeni bir Field ekleyin. Adı ToplamTutar olsun daha sonra aggregate seçin ve tamam diyin.


   Şimdi de Aggreage 'nin ayarlarını yapalım.


  Bu işlemden sonra artık Aggregates 'imiz hazır. Aggregate'sin active ve visible özelliklerini true yaptıktan sonra ClientDataSet' in Aggregates özelliğini aktif etmemiz gerekiyor.


  Artık maximum harcama minimum harcama yada toplam veya ortalama harcama gibi verileri çok kolay bir şekilde elde edebilirsiniz. Bundan sonraki adım da tek yapmanız gereken DBGrid 'e ToplamTutar sütunu nu tanımlamamak.


  Görüldüğü gibi hakan uçar 'ın harcamalarının toplamı yanında görünmekte ama birden fazla aynı kayıt ekliyo.
 

 Bizde yine bir önceki yazıdan OnGetText oalyı ile teke bir sayıya indireceğiz. ToplamTutar Fieldına tıklayıp properties ten OnGetText olayına tıklıyoruz ve kodlarımızı yazıyoruz.

 if gbFirst in ClientDataSet1.GetGroupState(1) then
   text := sender.AsString
 else
   text := ' ';



Okuduğunuz İçin Teşekkür Ederim
Hakan UÇAR
İstatistikçi ve Amatör Programcı
İçerikler Tamamen Ücretsiz Olup Özgün Anlatımdır Paylaşırken Kaynak Belirtiniz Lütfen.

Uygulamayı Yandex Diskimden indirebilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder